Mi az a fújható szigetelő hab?

A fújható szigetelő hab egy olyan szigetelés-típus, ami jelentős népszerűségnek örvend napjainkban. Leggyakrabban az építőiparban kerül felhasználásra az épületek hőteljesítményének, komfortérzetének és energiahatékonyságának javítására. Egy széleskörben használt, sokoldalú szigetelőanyagról van szó, ami hézagmentes védelméről és kiváló szigetelési tulajdonságairól híres.

Fújható szigetelő hab összetétele:

A fújható szigetelő hab két fő összetevőből áll: poliolból és izocianátból. A két komponens keveredése során kémiai reakció lép fel, ennek eredményeképp pedig a hab tágulni, növekedni kezd. Ez a habosodás teszi lehetővé, a légmentes szigetelést, ugyanis a hab kitölti az összes repedést és hézagot.

Fújható szigetelő hab fajták:

  • Nyitott cellás fújható szigetelő hab: Ezen típust egymással összekapcsolt cellákból álló porózus szerkezet jellemzi. A cellák mind levegővel töltöttek, ebből következik a hab könnyed és puha textúrája. Ez a típus kisebb sűrűséggel és nagyobb fokú rugalmassággal bír a zárt cellással ellentétben.
  • Zárt cellás fújható szigetelő hab: A szerkezetét sűrűn, egymás mellé tömörülő zárt cellák alkotják. Ezek gázzal töltöttek, aminek köszönhetően ez a habtípus sokkal szilárdabb és merevebb a kikeményedés után. A nyitott celláshoz képest magasabb R-értékkel rendelkezik.